Така бе насочено вниманието на обществото към критичен, а не буквален

...
Така бе насочено вниманието на обществото към критичен, а не буквален
Коментари Харесай

Проучване сред българските младежи оспорва негативните резултати на PISA


Така бе ориентирано вниманието на обществото към сериозен, а не дословен прочит на резултатите, оповестени от Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA), с които сложи българските възпитаници на едно от последните места в Европа.

Според резултатите младежите от София, Благоевград и Русе преди всичко търсят отговор на въпроса: " Какво да върша с живота си? ". Професионалната реализация и цялостната грижа за здравето (физическо и психическо) са другите цели на интервюираните младежи.

Младите хора са безапелационни, че би трябвало да са грамотни и да владеят непознати езици. Целеполагането, увереността в себе си и ефикасната връзка обаче са тези умения, които младежите правят оценка като дълготраен и дълготраен актив за възстановяване на качеството си на живот. 

Младежите от трите области имат вяра, че позитивната смяна в обществото зависи от тяхната гражданска интензивност. Те открояват и обществено значимите тематики, които ги вълнуват най-вече.

На първо място е здравословният метод на живот, качеството на образованието и неравенството сред половете. Малък е броят на тези, които интензивно се ангажират с доброволчество и се включват в съответни цивилен начинания. Основната причина за това е, че до тях не стига информация за съществуващи действия, за които те да могат да допринесат.

Според интервюираните, с цел да се насърчи гражданската интензивност на младежите в трите области, преди всичко общините би трябвало да подхващат дейности по следните 5 водещи ограничения:

● да разпространяват настоящи начинания и дейности;

● да обезпечат публично самопризнание на младите доброволци посредством състезания и награди за доброволчество;

● да слагат на фокус ползите, тематиките и идеите, с които младежите се ангажират и да им дадат право на съавторство в доброволческия процес;

● да основат подтекст на локално равнище, който да предизвиква обществения разговор сред младите.

" За нас беше доста значимо всяка активност да бъде структурирана и изпълнена по този начин, че преди всичко да дава отговор на действителните потребности на младежите, а по този метод да поддържа задачите на националната тактика за младежта. Момчетата и девойките, с които работихме по време на практическите семинари авансово избраха сами тематиките за личностното развиване, които съгласно тях в най-голяма степен ще допринесат за професионална им и обществена реализация. ", споделя Боряна Колчагова - съосновател на сдружението и началник на плана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР